CO JEM W CIĄGU DNIA? FOODBOOK #5

Witajcie kochani !

Wpisy z serii ,,Co jem w ciągu dnia” bardzo przypadły Wam do gustu, więc nadszedł czas na kolejny jadłospis 🙂 . Mam nadzieję, że te proste, smaczne i szybkie przepisy Was zainspirują do zdrowego odżywiania ! 🙂 Zapraszam Was serdecznie na nowy wpis ! : )

ŚNIADANIE- JAGODOWE SMOOTHIE BOWL, ok. 500 kcal

SKŁADNIKI:

MLEKO 50 ml

ZAMROŻONY BANAN 120g

MROŻONE JAGODY 100G

GRANOLA/MUSLI 30g

PŁATKI MIGDAŁOWE 10g

WIÓRKI KOKOSOWE 10G

MALINY, JEŻYNY, ok 50 g

PRZYGOTOWANIE:

Zblenduj banana, mrożone jagody i mleko. Wlej do miseczki. Udekoruj granolą, wiórkami kokosowymi, malinami i jeżynami. Smacznego ! 🙂

II ŚNIADANIE- TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM, ok. 400 kcal

SKŁADNIKI:

3/4 KOSTKI TWAROGU PÓŁTŁUSTEGO 150g

4 ŁYŻKI KEFIRU 2% 80g

2 KROMKI CHLEBA ŻYTNIEGO 60g

3 ŁYŻKI SZCZYPIORKU 25g

5 POMIDORÓW KOKTAJLOWYCH 100g

PO SZCZYPCIE PIEPRZU I SOLI

PRZYGOTOWANIE:

Twaróg rozrób z kefirem i przyprawami. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem. Zjedz z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.

OBIAD- QUESADILLA, ok. 350 kcal

SKŁADNIKI:

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA 70g

MIĘSO Z PIERSI INDYKA 100g

SER ŻÓŁTY 50g

PAPRYKA ŻÓŁTA 1/2 SZT.

PÓŁ ŁYŻKI OLIWY

PAPRYKA SŁODKA, SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

GUACAMOLE:

1/2 AWOKADO

1/4 CZERWONEJ CEBULI

GARŚĆ ŚWIEŻEJ KOLENDRY

SOK Z LIMONKI

SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

SALSA POMIDOROWA:

POMIDOR 1 szt.

CZERWONA PAPRYCZKA CHILLI

GARŚĆ ŚWIEŻEJ KOLENDRY

SÓL I PIEPRZ DO SMAKU

PRZYGOTOWANIE:

Indyka pokrój w kostkę, usmaż na oliwie z przyprawami. Paprykę pokrój w kostkę i również podsmaż. Ser żółty zetrzyj na tarce. Na patelni podsmaż placki tortilli. Na placku ułóż indyka, żółty ser i paprykę. Gotową quesadillę podawaj z guacamole i pomidorową salsą.

GUACAMOLE: Widelcem rozgnieć awokado, dodaj czerwoną cebulę, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę.

POMIDOROWA SALSA: Pomidor posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chilli, kolendrę, sól i pieprz.

PODWIECZOREK- 2 KOSTKI CZEKOLADY GORZKIEJ, ok. 100 kcal

KOLACJA- SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SOSEM MIODOWO-CYTRYNOWYM, ok. 350 kcal

SKŁADNIKI:

MIX SAŁAT- 50g

POMIDORY KOKTAJLOWE- 120 g

ŁOSOŚ WĘDZONY- 100g

PESTKI SŁONECZNIKA- 10g

SOK Z CYTRYNY- 2 ŁYŻECZKI

OLIWA Z OLIWEK- ŁYŻKA

                                                            MIÓD PSZCZELI- ŁYŻECZKA

MUSZTARDA- ŁYŻECZKA

PO SZCZYPCIE SOLI I PIEPRZU

PRZYGOTOWANIE:

Połóż umyty mix sałat na talerzu. Dodaj pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i pokrojonego łosia w podłużne paski. Do małej miseczki wlej sok z cytryny, oliwę, miód i musztardę. Sos przypraw solą i pieprzem. Polej powstałym sosem sałatkę i posyp pestkami słonecznika. 🙂

Tak prezentuje się mój dzienny jadłospis składający się z 5 posiłków. Dużo warzyw, dużo pyszności i lekkości 🙂  Jestem ciekawa jak wygląda Wasz codzienny jadłospis? Dla mnie bardzo istotne jest co jem, dlatego planuję jadłospis na każdy dzień (z wyjątkiem weekendów).

A Wy kochani, planujecie jadłospis na każdy dzień ? Znajdujecie czas na regularne posiłki ? 🙂

Dodaj komentarz

CO JEM W CIĄGU DNIA? FOODBOOK #5

Close Menu