KRUCHE CIASTO Z MALINAMI, BORÓWKAMI I ŚMIETANKOWO - KOKOSOWĄ PIANKĄ

Pomysł na świąteczne ciasto ? Kruche ciasto z malinami, borówkami i śmietankowo – kokosową pianką. Pyszne i proste, a jeśli macie mrożone maliny i borówki, to jest świetna okazja, aby wykorzystać zapasy : ). Ciasto smakuje wybornie. Połączenie śmietankowo – kokosowej pianki idealnie komponuje się z kwaskowatym posmakiem owoców.

JAKIE SKŁADNIKI BĘDĄ POTRZEBNE NA KRUCHE CIASTO ?

2,5 szklanki mąki pszennej

250 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2,5 łyżki cukru pudru

5 żółtek

ŚMIETANKOWO – KOKOSOWA PIANKA

5 białek

1 szklanka cukru

16 g cukru wanilinowego

3 łyżki wiórków kokosowych

80 g (2 opakowania) budyniu śmietankowego – BEZ CUKRU ! 

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

DODATKOWO

250 g malin  (użyłam mrożonych)

250 g borówek (użyłam mrożonych)

cukier puder do oprószenia ciasta

JAK PRZYGOTOWAĆ KRUCHE CIASTO ?

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i dodać zimne masło. Kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę dodać żółtka i cukier. Ciasto podzielić na 3 części. 1/3 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 °C.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyłożyć 2/3 ciasta na papier do pieczenia, lekko przyklepać dłonią, wyrównać i lekko nakłuć ciasto widelcem.

Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy w temperaturze 190 °C.

JAK PRZYGOTOWAĆ ŚMIETANKOWO – KOKOSOWĄ PIANKĘ ?

Po wystudzeniu kruchego spodu należy zacząć ubijać białka.

Po ubiciu na sztywno białek powoli wsypywać cukier, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, nie przerywając ubijania białek.

Cały czas miksując białka wsypywać budyń śmietankowy i powoli wlewać olej słonecznikowy.

Na podpieczony i ostudzony spód kruchego ciasta wyłożyć ubitą śmietankowo – kokosową pianę. Ułożyć maliny i borówki na śmietankowo – kokosową piankę (jeśli maliny i borówki są mrożone – NIE ROZMRAŻAMY ICH WCZEŚNIEJ, UKŁADAMY MROŻONE, PROSTO WYJĘTE
Z ZAMRAŻALNIKA).

Na wierzch zetrzeć resztę mrożonego ciasta kruchego.

Piec w temperaturze 190°C przez 40 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego : ).

Ten post ma 6 komentarzy

  1. wow ! jak smakowicie wygląda 😋

  2. Robiłam dzisiaj, wyszło mega! 👏🏻😍😍😍

    1. Super, bardzo się cieszę <3
      buziaki 🙂

  3. Jest pyszne ale nie jestem w stanie ukrócić ciasta. Coś ewidentnie poszło nie tak 😉 Całe się rozlatuje przy krojeniu. Nie miałam borówek, więc zrobiłam z samych malin i chyba dałam ich za dużo ? 😉

    1. ojej 🙁 a kroiłaś ciasto po ostygnięciu ? 🙂

Dodaj komentarz

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI, BORÓWKAMI I ŚMIETANKOWO-KOKOSOWĄ PIANKĄ

Close Menu