MOJE SPOSOBY NA OSWOJENIE JESIENI - PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

Jesień, słusznie czy też nie przez wielu uważana jest za najmniej lubianą porę roku. Ja tę porę roku uwielbiam. Jesień kojarzy mi się z długimi wieczorami, świeczkami, książką, kocykiem i herbatką z miodem, cytrynką, pomarańczą i goździkami. Długie jesienne wieczory mogą nam uprzyjemniać przepyszne potrawy.

Macie tak, że smak i zapach przywołują cudowne wspomnienia, zabierają Was do miejsc, które wspominacie z uśmiechem na twarzy? Dla mnie takim smakiem, przywołującym wspomnienia i cały szereg związanych z nimi emocji jest szarlotka na kruchym cieście mojej mamy. Wszystkie wspomnienia podczas przygotowywania ciasta wróciły. Gdy byłam mała, w moim rodzinnym domu panował pewien zwyczaj. W każdą sobotę wraz z moją mamą i bratem przy dźwiękach Anny Jantar, której moja mama jest wielką fanką piekliśmy ciasto. A jesienią, gdy panował sezon na jabłka, była to własnie szarlotka. To ciasto najbardziej kojarzy mi się z domowym zaciszem. Grzechem byłoby w pełni nie wykorzystać sezonu na jabłka. Odtworzyłam przepis mojej mamy, ciasto wyszło wyśmienite, a zapach jabłek i cynamonu wypełnił całe mieszkanie.

PRZEPIS NA SZARLOTKĘ NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KRATKĄ

Składniki na ciasto do formy o średnicy 30 cm:

500 g mąki pszennej

2 jajka

250 g schłodzonego masła

150 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g

Składniki na nadzienie:

1,5-2 kg jabłek Szarej Renety

2 łyżeczki cynamonu

100 g cukru

3-4 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciasta po ostygnięciu

Sposób wykonania:

Wymieszać razem mąkę, cukier proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dodać schłodzone, posiekane masło. Dodać jaja i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części: jedna troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Poczekać aż ciasto wystygnie, podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Wyłożyć na wystudzone ciasto jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i powycinać nożem paski, poukładać je na wierzchu ciasta robiąc kratkę. Ciasto piec przez 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (aż się zarumieni). Wyjąć z piekarnika dopiero jak ostygnie! Ciasto jest najlepsze na drugi dzień :).

Mam nadzieję, że zachwycisz swoich bliskich tym wspaniałym, domowym ciastem !  Gwarantuję, że przygotowanie ciasta jest proste. To idealny towarzysz jesiennych wieczorów. Daj znać, jak Ci poszło : ) Smacznego ! : )

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Jak pięknie wygląda. Palce lizać.

Dodaj komentarz

MOJE SPOSOBY NA OSWOJENIE JESIENI- PRZEPIS NA SZARLOTKĘ

Close Menu